Ücretsiz SSL Sertifikası Nedir? Ücretli SSL ile Nasıl Farkları Vardır?
Ücretsiz SSL Sertifikası Nedir? Ücretli SSL ile Nasıl Farkları Vardır? Bu makalemizde sizlere Ücretsiz SSL ile Ücretli SSL arasındaki farkları anlatacağız. Web sitenize uygun Sertifikanızı seçebileceksiniz. Makale Sonunda eğer web siteniz WordPress ile yazılmışsa kolaylıkla bir Ücretsiz SSL sahibi olabileceksiniz. WordPress ile yazılmamışsa kendi bilgisayarınızdan Ücretsiz SSL oluşturabileceksiniz.
Öncelikle Konuyu Genişleterek SSL ‘in ne anlama geldiğine bir göz atalım.
SSL/TLS Sertifikası Nedir?
Basitçe söylemek gerekirse Bir web sitesine bağlantının güvenli ve şifreli olduğu anlamına gelir. SSL Sertifikasına sahip sitelerin adresi “https://” ile başlar. Buradaki “s” takısı SSL bulunduğu anlamını taşımaktadır.
Secure Sockets Layer kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve “Güvenli Yuva Katmanı” anlamına gelir.
Netscape firması tarafından 1995 yılında, İnternet iletişimlerinde gizlilik, kimlik doğrulama ve veri bütünlüğünü sağlama amacıyla geliştirilmiştir. 1999 yılında ise Internet Engineering Task Force (IETF) (internet mühendisliği görev gücü) tarafından, Netscape dahil olmayışından dolayı adı TLS olarak güncellendi. Fakat günümüzde SSL olarak yaygın bir şekilde bilinmesinden dolayı bu isim ile anılmaktadır.
Özetle Bir web sitesinde bulunan gizli bilgileri, bu bilgileri isteyen bilgisayara şifreli ve değişik karakterlerde gönderme işidir. Eğer bilgi isteyen bilgisayar Doğrulanırsa o zaman Gizli Bilgileri orjinal karakterlerinde okuyabilir.
SSL Çeşitleri Nelerdir?
Ücretsiz SSL Nedir, Nasıl Alınır ve Nasıl Kurulur konularına girmeden önce SSL Çeşitlerine bir göz atalım. Web Siteniz için en uygun SSL Sertifikanızı seçerken sizlere ön bir fikir olmasını dileriz. Çeşitlilikten dolayı sorun yaşarsanız bize ulaşmaktan çekinmeyiniz. Qala Bilişim olarak Ücretsiz Bilgilendirme vermekteyiz.
Öncelikle SSL Sertifikaları Güvenlik Katmanlarına göre 3 ‘e ayrılmaktadır.
- DV Alan Adı Doğrulama : Küçük işletmeler, kişisel Bloglar için uygundur. Yani İnternet Kullanıcılarının kişisel bilgilerini barınmadığınız zaman tercih edebilirsiniz. Amacı Google yada İnternet tarayıcılarının web sitenizin güvenli olduğunu doğrulamasıdır.
- OV Organizasyon Doğrulama : DV sertifikaya ek olarak başvuru sahibinin talep edilen alan adı üzerindeki kullanım hakkı ve kurum bilgilerinin kontrol edildiği sertifika türüdür.
- EV Genişletilmiş Doğrulama : OV ve DV Sertifikalarına ek olarak yüksek güvenlikli şifreleme ve adres çubuğunda yeşil bar sağlar. Sertifikaya göre Teminatları farklılık gösterir.
Günümüz şartlarında (2024), DV Sertifikalar 15$ ile 140$ arasında, OV Sertifikalar 60$ ile 330$ arasında, EV Sertifikalar ise 200$ ile 1500$ arasında firmalara ve teminatlara göre değişkenlik göstermektedir.
Bu sertifikalar arasında kurulum süreleri de farklıdır. DV Sertifikaları genelde Aynı gün kurulurken OV Sertifikalar 1-3 iş günü, EV Sertifikalar 1-7 gün arasında değişkenlik gösterebilir.
Örnek verecek olursak; E-ticaret siteniz için bir bir firmadan 110$’lık OV Sertifikası satın aldığınızı düşünelim. Herhangi bir kimlik avında, haklı görüldüğünüz takdirde 250.000$ ‘lık teminat ödenebilir. Bu Teminat, SSL firması ve Sertifika özelliğine göre değişkenlik gösterir. Bu teminat tabiki Ücretsiz SSL’lerde mevcut değildir.
Ücretsiz SSL Sertifikası Nedir? Ücretli SSL ile Nasıl Farkları Vardır?
Teminat, Süre, Şifreleme
ÜCRETSİZ SSL Nedir?
Adından da anlaşıldığı gibi herhangi bir bedel ödemeden sahip olunan Güvenlik Sertifikasıdır. Web sitenizin bir SSL ‘e sahip olması Google tarafından okunmasını, tanınmasını ve internet kullanıcılarının önüne çıkarması yani SEO uygulamaları için büyük bir önem taşımaktadır. Ücretsiz SSL web sitenizin adresini doğrulamanızda yardımcı olur ve SEO dostudur.
ÜCRETSİZ SSL Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
- Alan Adı Doğrulaması : Sitenizin Alan Adı doğrulaması ile tarayıcıların “Güvenli Olmayan Site” uyarısını atlamış olursunuz. Şirket Profilli, Blog yazı sitelerinde idealdir. Fakat Müşteri bilgilerinin tutulduğu web sitelerinde kullanılması önerilmez.
- E-Ticaret için uygun değildir. Web sitesi kullanıcılarının Kredi kart bilgileri gibi özel ve gizli bilgilerini sitenizde barındırdığınızdan bir üst seviye SSL Sertifikasını düşünmelisiniz.
- Müşteri Güvenini Zedeleyebilir. Özel ve Ücretli SSL yatırımını yapmamayı tercih ederseniz, müşterilerinizde güven sorunu yaşarsınız.
- İtibar Zedelenmesi : Kimlik avcılarının %60’ı bu ücretsiz SSL Sertifikalarını kullanmaktadır. Hem Ücretsiz SSL kullanıp hemde web site kullanıcılarından kişisel bilgilerini istemeniz halinde, sizi Kimlik Avcılarının grubunda düşünebilirler ve itibarınız zedelenebilir.
- SSL Müşteri Desteği : Gecikmelide olsa destek verildiği söylense de bir sorun yaşandığında Müşteri Desteğinin olmadığını düşünebilirsiniz.
- Geçerlilik Süresi : Ücretsiz SSL Sertifikaları genellikle 90 günlük olarak verilir. Bu süre bitmeden yenilemeniz gerekir. Ücretli SSL Sertifikaları ise 365 günlük verilir ve bir çok barındırma servisi eğer kredi kartınızı otomatik tanımladıysanız, yenilemesini otomatik yapmaktadır.
ÜCRETSİZ SSL Nereden Alınır?
Makale Başlığımız Ücretsiz SSL Sertifikası Nedir? Ücretli SSL ile Nasıl Farkları Vardır? olduğu için ÜCRETSİZ SSL Nereden alınır ve Nasıl Kurulur konusunu ayrı bir makalede ele alacağız. Bu konuda detaylı ve işlem sırasına göre yapılmalıdır.
Aşağıdaki Ücretsiz SSL Temini sağlayabileceğimiz yöntemleri tek tek inceleyeceğiz. Bazı Hosting firmaları Cpanel üzerinden Ücretsiz SSL eklenmemesi, Ücretli SSL satışları yapabilmek için önlemler alsa da aşağıdaki yöntemler ile sitenizin Alan Adını Doğrulayabileceksiniz. Video haline getireceğiz ve sizlere sunacağız. Bu konuda bildirim almak isterseniz Youtube The Püf kanalımıza Abone olup Bildirim Zilini Aktif edebilirsiniz.
- yöntem : Sponsorlarla Beraber desteklenen Ücretsiz Web Sitesinden 3 adet 3 aylık ÜCRETSİZ SSL Sertifikası,
- yöntem : WordPress içinden Eklenti yardımı ile ÜCRETSİZ SSL temini ve kurulumu,
- yöntem : Kendi bilgisayarınızda ÜCRETSİZ SSL Üretimi ve dosyaların CPanel’e eklenmesi.
Ücretsiz SSL Sertifikası Nedir? Ücretli SSL ile Nasıl Farkları Vardır?
Qala Bilişim